当前位置:首页 > 英语语法 > 中考英语语法 > 第20讲:定语从句之考点精练

第20讲:定语从句之考点精练

一. 单项填空
1. ---Who is the man _______ was talking to our English teacher?
  ---Oh! It’s Mr Baker, our maths teacher.
  A. he  B. that  C. whom  D. which
2. I hate the people ________ don’t help others when they are in trouble.
  A. who  B. which  C. they  D. where
3. The foreigner _________ visited our school is from Canada.
  A. which  B. when  C. who  D. whom
4. George Mallory was an English school teacher _______ loved climbing.
  A. who  B. whom  C. he  D. which
5. This is the place     _____I have ever visited.
  A. there       B. when      C. where       D. which
6. Nobody knows the reason ______ she didn’t come to the meeting.
   A. that  B. which  C. why  D. when
7. The moon is a world ______ there is no life.
   A. that  B. which  C. where  D. why
8. He has forgotten the day _______ he arrived.
   A. when  B. where  C. that  D. which
9. He still remembers the days ______ he spent with your family.
   A. when  B. where  C. that  D. on which
10. Mr. White, ______ car had been stolen, came to the policeman.
   A. who  B. that  C. whose  D. which
11. He got to the village _______ his family once lived before liberation.
   A. that  B. which  C. when  D. where
12. This is the house _______ I want to buy.
   A. in which  B. that  C. whose  D. where
13. This is the house _______ our beloved Premier Zhou once lived and worked.
   A. which  B. that  C. when  D. where
14. He didn’t tell me the place _______ he was born.
   A. that  B. which  C. when  D. where
15. He lived in a small village, ______ was a long way from the railway station.
   A. that  B. which  C. where  D. when
二. 用关系代词或关系副词将下列每对句子连成一个复合句
1. The boy is my younger brother. He was here a minute ago.
2. The old man is a professor. He teaches chemistry in a college.
3. Beijing Hotel is near Tian An Men Square. The foreign visitors live there.
4. The woman is here now. You were talking about her.
5. This is the hall. We listened to the report in it the other day.
6. The car was going 90 miles an hour. The car just passed us.
7. The man waved to us. The man was my uncle.
8. I enjoyed reading the book. You gave me a book last week.
9. I prefer the subject. The subject is science.
10. I spoke to the man. The man is a professor.
三. 用适当的关系代词或关系副词填空
1. The house _______ we live in is very big.
2. The boy ______ is wearing the black jacket is very clever.
3. This is the present _____ he gave me for my birthday.
4. The man _______ talked to you just now is an engineer.
5. He talked about the teachers and schools _______ he had visited.
6. There is nothing in the world _______ can frighten him.
7. She wears a gold ring, _______ is very uncommon in our class.
8. We visited a factory _______ makes toys for children.
9. Is this the place _______ your father once lived?
10. I’ll never forget the days _______ I joined the League.
【练习答案】
一. 1.B 2.A 3.C 4.A 5.D 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C 11.D 12.B 13.D 14.D 15.B
二. 1.The boy who was here a minute ago is my younger brother.
2. The old man who teaches chemistry in a college is a professor.
3. Beijing Hotel where the foreign visitors live is near Tian An Men Square.
4. The woman whom you were talking about is here now.
5. This is the hall where we listened to the report the other day.
6. The car which just passed us was going 90 miles an hour.
7. The man who waved us was my uncle.
8. I enjoyed reading the book you gave me last week.
9. The subject I prefer is science.
10.The man I spoke to is a professor.
三. 1.that/ which 2.who/ that 3.that/ which 4.who/ that 5.that 6.that 7.which 8.which/ that 9.where 10.when
展开全部内容

语法目录

您可能感兴趣

为您推荐英语书

人教版八年级上册英语书八年级上册英语书 北师大版高二必修3英语书高二必修3英语书 人教版七年级上册英语书七年级上册英语书 北师大版高一必修2英语书高一必修2英语书 北师大版高一必修1英语书高一必修1英语书 人教版五年级下册英语书五年级下册英语书